Vad Corsi visar och inte visar

Tänkte skriva om statistiken Scoring Chances och High Danger Scoring Chances, men jag börjar med att förklara vad Corsi är, så kommer ni att förstå varför de förstnämnda behövs.
Så här.
Corsi som ju är statistik där alla skottförsök mot mål räknas.
Skotten behöver alltså inte träffa mål eller ens komma fram.
Till skottförsöken i Corsi räknas:
- Mål
- Skott mot mål
- Skott som missar mål
- Skott som blockas
Corsi räknas inte i när något av lagen spelar i numerärt underläge, det skulle ju snedvrida siffrorna rejält.
Alla skottförsök som laget har mot motståndarmålet är ”for” och alla skottförsök mot det egna målet är ”against”. Ensamt, för sig själv, kanske en Corsi For-tal siffra inte säger så mycket mer än att man skjutit lite skott. Eller en Corsi against-siffra heller för den delen. ”Lunsjö hade 13 Corsi For mot Tingsryd”, bra eller dåligt?
Men genom att se på förhållandet mellan Corsi For och Corsi Against när en spelare är på isen kan man bilda sig en uppfattning om den spelaren har en förmåga att driva spelet och skapa lägen. Man pratar då om den relativa Corsin, det vill säga hur stor andel av den sammanlagda summan av skottförsöken, (skottförsök mot motståndarmålet, CF) + (skottförsök mot det egna målet, CA), utgjordes av skottförsök mot motståndarmålet.
Formeln är alltså: CF / (CF+CA) = CF%. Ganska simpelt, men ack så trevligt.
Ett exempel.
En spelare i en match, vi säger ovan nämnda, allas våran Lunsjö, är på isen när gulsvart har 10 skottförsök mot motståndarmålet och 6 skottförsök mot det egna målet.
Corsi for (CF) är 10 och Corsi against (CA) är 6.
Den relativa Corsin för Lunis, alltså förhållandet mellan skottförsöken framåt vs. skottförsök bakåt, är då 62,5%. Det här kommer man fram till genom att dela Corsi For (10) med totala antalet skottförsök mot båda målen (CF + CA = 16).
10/16 = 0.625 = 62,5 %.
CF% = 62,5%
Alla spelare med en relativ Corsi över 50% är alltså på isen vid fler skottförsök framåt än bakåt, vilket ju är positivt. Det är ju det vi vill. Mer skottförsök = mer mål.
Corsi kan visas för laget eller på individuell nivå. Dock är det en ”on ice”-statistik, alltså alla spelare som är på isen vid skottförsöket får det loggat i sin individuella statistik (tänk plus/minus statistik). Det här innebär att en sämre spelare kan få bra Corsi-statistik om denne spelare med bättre spelare och tvärtom. Så fungerar ju all on-ice statistik.
Om man tar bort en individuell spelares Corsi-statistik från lagets totala Corsi, kan man se skillnaden på statistiken när spelaren är på isen och när denne inte var på isen. Vilken skillnad gör spelaren, om någon? Kanske blir det mer skott framåt UTAN spelaren?
Corsi kan naturligvis även räknas för hela laget, vilket ger lite fingervisning om hur laget spelar.
Genom att t.ex. jämföra två lags CF% med varandra ser man ju vilket lag som skapar mest anfall.
Hur bra är CF% på att förutse ett lags framgång?
Vi kollar snabbt på SHL och kollar hur SM-Guldvinnarna har placerat sig i CF%-tabellen det året.
SHL har fört Corsi statistik sedan säsongen 2015-16.
Vi ser att tre år i rad så vann det lag som hade bäst rel CF%.
Men sen hände något år 2019 och 2021, för de åren stämde det inte alls (9:a och 7:a)?
Hur har det sett ut i finska Liiga då? Vi kollar.
Bara en av Finska Mästarna under tidsperioden 2016-2021 hade bäst CF% under grundserien.
Det verkar ju onekligen som att i Sverige så fanns det åtminstone något slags samband med ett lags framgång och bra CF%-statistik i grundserien, men i Finland var det mer spridda skurar?
Vi kollar på världens bästa liga också, while we’re at it.
I NHL så stämmer det ju inte alls? Är Corsi inte så bra på att förutsäga framgång?
Ähh, det kan man inte säga genom att på en minut jämföra några års ligavinnare från olika länder och deras CF%, så klart. Det behövs någon annan än jag till att forska i den frågan.
Play off-hockey är också en annan sport många gånger jämfört med grundserielunken. Mycket faktorer som spelar in.
Men vad är det då som Corsi inte säger oss?
Kvalitén på skottförsöken.
Den säger nada om det.
Vi får ju inte reda på var någonstans på isen skottet togs ifrån.
Ett skottförsök från sarghörnet i höjd med förlängda mållinjen och ett skottförsök från mitt i slottet räknas lika mycket in i statistiken. Men som vi alla vet så går inte skotten från sarghörnet in med lika stor sannolikhet som att det togs mitt i slottet (om man inte heter Jonte Berg).
Hur ska man hitta en statistik som räknar in kvalitet (åtminstone placering på isen) när skottförsöket togs?
Det tar vi nästa gång.