Controlled zone exits & entries
I det här inlägget tänkte jag förklara vad som menas med ”controlled zone exits” och ”controlled zone entries”.
Stopp nu, tänker du direkt, lägg ner med att använda dig av fjolliga amerikanska uttryck, vi bor väl i Sverige och pratar svenska?
Jo, det kan kanske låta en aningen töntigt, men istället för att hitta på egna svenska benämningar för olika uttryck så tänker jag att det är lättare att vara konsekvent och köra med uttryck från Amerikat rakt av.
Det är också lättare för dig som läsare att förstå vilken statistik som avses om du vill läsa på mer på nätet, det finns rätt mycket intressant läsning på statistiknördar/experter som följer NHL där dessa benämningar används. Som jag nämnt tidigare är undertecknad ingen expert inom nischen, utan enbart en vanlig, dödlig hockeynörd som vill lära sig mer av bakomliggande siffror inom vår ädla sport och som läser vad andra kunnigare människor skriver/bloggar om ämnet.
Men nu till ämnet.
Vad menas men ”controlled zone exits”?
Som du säkert redan förstått av själva namnet (är ju rätt logiskt), så handlar det om att spelaren tar sig ur egen zon med bibehållen puckkontroll. Det här kan göras genom två sätt:
- ”Carry” – spelaren transporterar pucken över egen blålinje
- ”Pass” – spelaren passar pucken från egen zon till en medspelare i mittzon eller i anfallszon
Det här lämnar ju kvar endast en möjlighet till att pucken att lämna egen zon och då sker det utan puckkontroll:
- ”Dump” – spelaren dumpar eller rensar pucken ur egen zon, antingen till en icing eller så att motståndaren erhåller pucken
(Här räknas alltså om pucken behålls inom laget vid en exit, dvs. om en panikrensning skulle nås av en medspelare i mittzon, så räknas det som en ”pass” och är kontrollerad. Annars hamnar man i nån sorts värdering av intentionen, ”menade han verkligen att passa, han panikrensade ju, det ska ju räknas som en ”dump”? Statistik måste vara svartvitt och konsekvent. Ni fattar.)
Varför är en kontrollerad zone exit intressant?
Jo, det är ju rätt logiskt att det är avsevärt lättare för ett lag att skapa spelvändningar och få iväg skott mot motståndarmålet om pucken kontrolleras vid utgången från egen zon.
Det finns en koppling mellan puckskickliga backar som kan driva spelet genom att transportera pucken ur egen zon med kontroll och lagets förmåga att skapa lägen mot motståndarmålet.
Det säger ju sig nästan självt. Jag tyckte denna artikel av @michael_zsolt var väldigt intressant.
En pionjär (och med något av en ”legendstatus” bland NHL-statistikgeeks) är Corey Sznajder.
Han har loggat löjliga mängder med NHL-matcher och ni kan med en snabb googling se hur omfattande statistikbank han har åstadkommit. Läste en intressant artikel där hans data gällande just zone exit/entries analyseras av Alex Novet.
Där kommer han till bl.a. följande slutsats gällande förhållandet mellan kontrollerade zone exits och att laget kom in i offensiv zon:

Att logga zone exits på individnivå och se hur stor andel av totalen var kontrollerade och hur många var ”dumps”, (panikrensningar, sarg-ut-dumpningar eller bara misslyckade passningsförsök ut ur zon), kan ge oss insikter i vilka av våra backar särskilt duktiga på att driva spelet. Det här loggas naturligtvis bara i spel 5 mot 5, då ju spel i numerärt underläge i stort sett går ut att dumpa ur pucken ur egen zon.
Det finns lite olika sätt att föra statistik här. Vissa loggar även ”fails”, dvs. när backen misslyckas med att passa eller transportera pucken ur zon. Den tycker jag personligen är svår att registrera på ett helt konsekvent sätt. Man hamnar i bedömningsproblematik när en passning i egen zon bryts av motståndaren, ska den då räknas som ”fail” trots att intentionen inte var att direkt spela pucken ur zon i det läget, (det kanske var en back-till-back passning)? Eller om backen hamnar under press i sarghörnet och motståndaren genom forecheck återerövrar pucken, är det då ”fail” när det handlar om zone exits? Hmm, inte helt solklart. Här lutar jag åt att inte logga ”fails” alls av den anledningen.
Controlled zone entries?
Ja, ni fattar.
Samma sak här, fast nu pratar vi om att ha puckkontroll vid ingången till anfallszon.
Även här delas räknas följande två scenarios som en ”controlled zone entry” :
- ”Carry” – när pucken transporteras över anfallsblå
- ”Pass” – när pucken passas över till en spelare som har klubban i anfallszon
Som okontrollerad entry räknas:
- ”Dump” – när pucken dumpas in zon
Även denna statistik räknas enbart i spelformen 5 mot 5 för att inte vara missvisande.
Varför är ”controlled zone entries” intressanta då?
När pucken tas över anfallsblå och in i motståndarens zon med kontroll leder till över två ggr mer mål, målchanser och skott på mål än när pucken dumpas in.
Det här kommer ju knappast som en överraskning till någon som följer hockey, men skulle du tvivla på att så är fallet så hittar du en ganska tungläst rapport från 2013 som bevis på det här.
Statistik på individuella spelare som ofta tar in pucken i anfallszon under kontrollerade former är intressant, tycker jag. Här kan man ju även se hur mycket som görs av forwards jämfört med centrar och även om/hur våra backar kan ta in pucken i anfallszon.
Den här statistiken kan naturligtvis göras både som ”on ice”-statistik, där samtliga spelare på isen vid händelsen loggas och som individuell statistik.
Jag har valt att föra individuell statistik här.
Sammanfattning
- Controlled zone exit & entries handlar om hur pucken tas över de båda blålinjerna; om man håller pucken inom laget eller inte.
- 3 sätt att välja mellan: Carry. Pass. Dump.
- Statistiken för VIK:s Controlled zone exit och Controlled zone entries kommer att vara på individnivå
Hoppas att du tycker att denna statistik kan vara intressant att följa under säsongen.
Du kommer att hitta den under menyn på sidan ”VIK-statistik 2021-22”
Det var allt för idag!